Tisková zpráva: Mladí Češi a Němci v roli filmařů

Tisková zpráva Tandemu: Do příhraničního bavorského městečka Waldmünchen se v polovině března sjela dvacítka mladých lidí z různých koutů Česka a Německa, aby se seznámili s filmovou technikou a natočili spolu sérii krátkých filmů. Video-workshop pořádalo Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže a obsahově jej připravily tři dobrovolnice Evropské dobrovolné služby – dvě mladé Češky a jedna Němka, které po dobu jednoho roku pracují na opačné straně hranice na projektu česko-německého webového portálu pro mladé lidi www.ahoj.info. Povel „Kamera jede – Kamera läuft!“ se v sobotu ozýval ze všech stran. Smíšené česko-německé skupinky se zaujetím pracovaly na filmovém ztvárnění svých scénářů. Před kamerami se tak odehrávaly rozmanité příběhy: od krádeže obrazu Van Gogha, přes vraždu nepohodlného manžela až po milostnou romanci. Zbytek sobotního odpoledne strávili účastníci workshopu ve střižně. Ještě vybrat tu správnou hudbu a název a dílo bylo na světě.

Náročný první den zakončil česko-německý večer. Každý si na něj měl dovézt specialitu ze svého regionu a představit ji. Mladí Němci s sebou přivezli Currywurst či kvasnicové pivo, Češi naopak štramberské uši, lázeňské oplatky a dokonce domácí svatební koláčky z Hané.

Workshop připravily tři dobrovolnice Evropské dobrovolné služby – dvě z Česka – Barbora Pavlíčková a Barbora Soukupová a jedna z Německa – Nicole Hildebrandt, které po dobu jednoho roku dobrovolně pracují na druhé straně hranice v Koordinačních centrech česko-německých výměn mládeže v Plzni a Regensburgu. V přeshraničním týmu spolu spravují česko-německý internetový portál pro mladé lidi www.ahoj.info a realizují česko-německé akce pro mladé lidi z obou zemí.

Pro více informací kontaktujte Mgr. Michaelu Veselou, odbornou pracovnici pro mimoškolní oblast, tel.: (+420) 377 634 757, e-mail: vesela@tandem.adam.cz, Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Tandem, www.tandem.adam.cz.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy