Tisková zpráva: 473 bavorských žáků navštívilo Plzeň

Ve středu navštívilo Plzeň 473 žáků z bavorských reálných škol, kteří se jako volitelný jazyk učí češtinu. Nejprve shlédli zvláštní představení Čajkovského Šípkové Růženky ve Velkém divadle, poté se skupina 50 z nich zúčastnila interkulturních her v ulicích města, kdy jim byly Plzeň i čeština představeny v nové a netradiční podobě samotnými mladými Plzeňany. Do Plzně přijeli celkem 11 autobusy z 23 škol z Rodingu, Chamu, Kötzingu, Furt im Waldu a Waldmünchenu. Již více jak 70 % hornofalckých reálek nabízí bavorským dětem češtinu jako volitelný jazyk. Výuku už pravidelně doprovází i další aktivity, mezi které patří právě návštěvy divadelních představení v češtině.

Akce se letos konala již podruhé. Přesně před rokem navštívilo přes 450 žáků v Plzni představení Mozartovy Kouzelné flétny. Návštěva i letošní rok vyšla z iniciativy paní Jaroslavy Seidlmayer, české učitelky žijící v Bavorsku.

Akci podporovalo plzeňské Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže, které v rámci projektu Zažij Plzeň! a ve spolupráci s organizátory Evropského hlavního města kultury vyškolilo interkulturní průvodce z řad mladých Plzeňanů. Jejich úkolem je představit jiným mladým návštěvníkům z Německa Plzeň svýma vlastníma očima.

Pro více informací kontaktujte Mgr. Alexandera Klozara, public relations, tel.: (+420) 377 634 751, e-mail: klozar@tandem.adam.cz, Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Tandem, www.tandem.adam.cz.