Tisková zpráva: 15 let podpory česko-německých výměn mládeže

(Plzeň, 24. 4. 2012) Ve čtvrtek se konala v Norimberku oslava výročí 15 let Koordinačních center česko-německých výměn mládeže. Centra byla založena na základě společného prohlášení českého ministra školství a německé spolkové ministryně pro mládež v roce 1997. Cílem založení bylo podpořit sbližování a rozvoj všestranných styků a přátelských vztahů mezi mladými lidmi z Česka a Německa. Kancelář v Plzni byla otevřena 23. dubna 1997 a administrativně přičleněna k Západočeské univerzitě. Německý protějšek se usídlil nedaleko české hranice v bavorském Regensburgu jako formální součást Bavorského kruhu mládeže. Obě centra pod společným označením „Tandem“ od té doby poskytují poradenské služby a podporují státní a nestátní instituce a organizace v Česku a v Německu při realizaci a rozšiřování česko-německých výměn mládeže a mezinárodní spolupráce v oblasti práce s mládeží. Slavnostní akce se za českou stranu zúčastnili například Tomáš Jelínek, ředitel Česko-německého fondu budoucnosti, bývalý ministr školství Ondřej Liška nebo náměstkyně ministra školství a státní tajemnice MŠMT Eva Bartoňová. 15 let fungování koordinačních center bylo hosty a účastníky při pódiové diskuzi hodnoceno jako úspěšné. „Tandem byl politickou výhrou pro Německo a Česko“, komentoval Lutz Stroppe, ředitel odboru mládeže německého Spolkového ministerstva pro rodinu, seniory, ženy a mládež. Ondřej Liška jako bývalý ministr školství vyzdvihl smysl osobního nasazení mladých lidí v budování občanské společnosti a zároveň varoval před polevením ve snaze o přeshraniční sbližování. Stačí velmi málo k tomu, aby staří „strašáci“ opět vypluli na povrch, a s nimi se objevily i předsudky, o kterých jsme se domnívali, že jsou již dávno minulostí. K jeho slovům se souhlasně připojil Manfred Heger, bývalý ředitel odboru mládeže Bavorského státního ministerstva vzdělávání a kultu, který odbor vedl v době založení Tandemu: „Nemůžeme si dovolit dopřát si odpočinek. Každý rok dorůstá nová generace mladých lidí, která se otázkami společného soužití nově zabývá“.

Pro více informací kontaktujte Mgr. Alexandera Klozara, public relations, tel.: (+420) 377 634 751, e-mail: klozar@tandem.adam.cz, Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Tandem, www.tandem.adam.cz.

• Workshopy jazykové animace pro učitele němčiny ve spolupráci se SGUN 2017 (23. 8. 2017) Typ akce: školení a další vzdělávání
    Termín: 23. 8. 2017

V rámci letní akademie bude i Tandem prezentovat svou nabídku pro školy a učitele německého jazyka, zejména pak materiály k metodě jazykové animace. Podrobné informace o akci naleznete na webu SGUN.

• Pozvánka na Česko-německý barcamp a seminář „Vzdělávání. Participace. Akce. Česko-německý projektový víkend k tématu občanského vzdělávání v česko-německých výměnách mládeže“ (15.–17. 9. 2017) Typ akce: tematický seminář
    Oblast: Mimoškolní oblast
    Místo konání: Pardubice
    Termín: 15.–17. 9. 2017

Monika Štroblová

Cílová skupina: pracovníci s mládeží, multiplikátoři a další, kteří se zajímají o téma občanské vzdělávání a rádi by s ním pracovali v česko-německém kontextu
    Cíle: výměna zkušeností v oblasti občanského vzdělávání mezi českými a německými účastníky, nové kontakty, první kroky pro plánování česko-německých výměn a vhled do struktur občanského vzdělávání sousední země
    Účastníci: 12 CZ, 12 DE

Podrobnosti o práci Tandemu a možnosti podpory v oblasti financování. Dále bude probíhat výměna zkušeností z praxe mezi účastníky z oblasti občanského vzdělávání. Budeme součástí Barcampu v Pardubicích, který pořádá Národní pracovní skupina pro strukturovaný dialog s mládeží a Česká rada dětí a mládeže, jež je zastřešující organizací sdružení dětí a mládeže v České republice. Jeho náplní budou 40minutové přednášky a až 90minutové workshopy o vzdělávání a sdílení zkušeností. Jeden z pěti paralelně běžících workshopů se bude věnovat občanskému vzdělávání v Německu. Poslední den semináře zreflektujeme jeho průběh a v rámci projektové dílny zpracujeme první nápady a kroky na česko-německý projekt ve vlastní organizaci.

Cena: 500 Kč
    Spolupráce: Česká rada dětí a mládeže

Rádi bychom Vás pozvali na první seminář občanského vzdělávání v rámci tématu na léta 2017-2019 Společnými vzpomínkami ke společné budoucnosti, který se bude konat ve spolupráci s Českou radou dětí a mládeže 15.–17. září 2017 v Pardubicích. Cílovou skupinou semináře jsou pracovníci s mládeží, multiplikátoři a další, kteří se zajímají o téma občanské vzdělávání a rádi by s ním pracovali v česko-německém kontextu.

V letech 2017-2019 se Tandem intenzivně zabývá tématem česko-německé spolupráce na památných místech a občanským vzděláváním pro česko-německé výměny mládeže. Cílem semináře je výměna zkušeností v oblasti občanského vzdělávání mezi českými a německými účastníky, nové kontakty, první kroky pro plánování česko-německých výměn a vhled do struktur občanského vzdělávání sousední země.  Kromě toho Tandem představí možnosti finanční podpory v česko-německých výměnách mládeže.

Místo konání: Immenreuth, SRN

Google Maps lokalita: Immenreuth

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy