Tisková zpráva: 15 let podpory česko-německých výměn mládeže

(Plzeň, 24. 4. 2012) Ve čtvrtek se konala v Norimberku oslava výročí 15 let Koordinačních center česko-německých výměn mládeže. Centra byla založena na základě společného prohlášení českého ministra školství a německé spolkové ministryně pro mládež v roce 1997. Cílem založení bylo podpořit sbližování a rozvoj všestranných styků a přátelských vztahů mezi mladými lidmi z Česka a Německa. Kancelář v Plzni byla otevřena 23. dubna 1997 a administrativně přičleněna k Západočeské univerzitě. Německý protějšek se usídlil nedaleko české hranice v bavorském Regensburgu jako formální součást Bavorského kruhu mládeže. Obě centra pod společným označením „Tandem“ od té doby poskytují poradenské služby a podporují státní a nestátní instituce a organizace v Česku a v Německu při realizaci a rozšiřování česko-německých výměn mládeže a mezinárodní spolupráce v oblasti práce s mládeží. Slavnostní akce se za českou stranu zúčastnili například Tomáš Jelínek, ředitel Česko-německého fondu budoucnosti, bývalý ministr školství Ondřej Liška nebo náměstkyně ministra školství a státní tajemnice MŠMT Eva Bartoňová. 15 let fungování koordinačních center bylo hosty a účastníky při pódiové diskuzi hodnoceno jako úspěšné. „Tandem byl politickou výhrou pro Německo a Česko“, komentoval Lutz Stroppe, ředitel odboru mládeže německého Spolkového ministerstva pro rodinu, seniory, ženy a mládež. Ondřej Liška jako bývalý ministr školství vyzdvihl smysl osobního nasazení mladých lidí v budování občanské společnosti a zároveň varoval před polevením ve snaze o přeshraniční sbližování. Stačí velmi málo k tomu, aby staří „strašáci“ opět vypluli na povrch, a s nimi se objevily i předsudky, o kterých jsme se domnívali, že jsou již dávno minulostí. K jeho slovům se souhlasně připojil Manfred Heger, bývalý ředitel odboru mládeže Bavorského státního ministerstva vzdělávání a kultu, který odbor vedl v době založení Tandemu: „Nemůžeme si dovolit dopřát si odpočinek. Každý rok dorůstá nová generace mladých lidí, která se otázkami společného soužití nově zabývá“.

Pro více informací kontaktujte Mgr. Alexandera Klozara, public relations, tel.: (+420) 377 634 751, e-mail: klozar@tandem.adam.cz, Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Tandem, www.tandem.adam.cz.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy